Skåne

Många ger privata körlektioner svart

I många skånska städer finns det personer som ger privata körlektioner mot svart betalning. Det finns de som har över 100 handledartillstånd.

– Min känsla är nog att det har ökat. Jag bygger det på att vi får rapporter om att det är allt fler, nya bilar som förekommer ute. Sedan är det naturligtvis en och annan som har insett att det här ska jag kanske inte hålla på med som har slutat men sammantaget tror jag faktiskt att det har ökat, säger Thomas Eliasson som är chef för vägverkets förarprovskontor i Malmö. 

Även på Vägverkets förarkontor i Kristianstad och Helsingborg vittnar man om att det finns personer som ger privata körlektioner svart på flera orter i Skåne. 

I dag finns det ingen gräns för hur många handledarstillstånd en person får ha, vilket gör att vissa utnyttjar systemet och har handledartillstånd till flera körkortstagare. 

Exakt hur många personer som säljer privata körlektioner svart i Skåne är svårt att överblicka, men det finns flera personer som har väldigt många handledarskap. 

Emma Widman och Hanna Rydén som tar körkort i Malmö skulle inte kunna tänka sig att köra med privatpersoner som säljer körlektioner mot svart betalning. 

– Det är en princip. Jag köper aldrig svarta tjänster överhuvudtaget.

Men om man tänker på kostnaden, kan du tänka dig att det finns folk som kör svart? 

– Man kan ju köra på andra sätt, man kan köra upp som privatist till exempel, så det finns andra alternativ, säger Emma Widman.

– Nej, det skulle jag nog faktiskt inte, jag skulle nog tycka att det var lite obehagligt. Man vet ju inte vem det är man kör med, hur pass rutinerad den personen är, säger Hanna Rydén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista