Kristianstad

Havsormens hemlighet avslöjad

Den bandade havsormen är en av jordens giftigaste ormar men samtidigt sårbar när den letar mat i skrevor. Då får den svansen att se ut som det farliga huvudet. Det är Johan Elmberg, professor i zooekologi vid Högskolan Kristianstad, som tillsammans med en dansk kollega har upptäckt hur ormen skyddar sig när den letar föda.

Den bandade havsormen är oerhört giftig och ett av de farligaste djuren i tropiska vatten. Men när den sticker in huvudet i korallrev och klippskrevor för att fånga sina byten är den sårbar och försvarslös.

Ormen vrider då den platta stjärten så att den ser ut som huvudet. Ormen rör sedan på svansen på samma sätt som huvudet normalt rör sig. Tänkbara rovdjur ska då tro att det är det farliga huvudet de ser.

Det är ingen som har iakttagit detta beteende innan Elmbergs kollega Arne Rasmussen dök i ett korallrev i Söderhavet. Han trodde att han såg en orm som var på väg ut ur en skreva. Men sedan kom huvudet ut och svansen återgick till att bli den paddel som för ormen framåt.

Johan Elmberg och Arne Rasmussen har studerat ett hundratal museiexemplar av ormar och sett att svansen sedd från sidan är mycket lik huvudet sett uppifrån. De tror att fler ormarter i släktet plattsvansar skyddar sig på det här sättet, men Johan Elmberg säger att det här beteendet behöver studeras mer för att man ska få bekräftat att det faktiskt fungerar avskräckande på rovdjur.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista