Enligt uppgift kostar det miljontals kronor om året att hålla en god vattenkvalitet i Rönne å. Arkiv: Bosse Johansson/SR Kristianstad
Skåne

LRF kritiserar vattenmyndigheter

Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) kritiserar regeringen och de nyinrättade vattenmyndigheterna inför beslutet om hur Sverige ska genomföra EG:s vattendirektiv. LRF anser att bönderna får betala för mycket av kostnaden för att skapa god vattenkvalitet och att tidsplanen är orealistisk.

År 2000 beslutade EU om vattendirektivet, som innebär att till 2015 ska allt vatten i unionen hålla god kvalitet från miljösynpunkt.

I år ska Sverige besluta hur man ska bära sig åt för att leva upp till direktivet.

Ingen vet ännu vad åtgärderna kommer att kosta, men det finns beräkningar på mellan 1,5 och 3 miljarder kronor om året för hela landet. Bara för Rönne å i Skåne räknar man med 31 miljoner kronor om året.

En del av kritiken från LRF och Kommunförbundet Skåne handlar om att det inte finns med i förslaget vem som ska betala. Och eftersom det i vattendirektivet ingår att man inte ska försämra statusen på vattnet kan det bli konflikter om en industri vill satsa, en bonde vill utöka sin verksamhet eller kommunen vill bygga ett nytt bostadsområde.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".