Arkivbild: SR Kristianstad
Skåne

Skåne vill vaccinera dagisbarn först

Efter att sjukvårdspersonal och riskgrupper vaccinerats mot svininfluensan i höst kommer de små barnen i Skåne att stå först på tur. En förutsättning är dock att vaccinet godkänns för barn.

– Jag tror säkert man skyddar vuxna mer genom att vaccinera barnen först än genom att vaccinera de vuxna, säger Håkan Ringberg, biträdande smittskyddsläkare i Region Skåne.

På tisdagen meddelade regeringen att landstingen får en miljard kronor till influensavaccineringen, men hur stor del av dem som tillfaller Skåne är fortfarande oklart.

Till skillnad från de flesta andra landsting tänker Smittskydd Skåne börja med vaccin till dagisbarn och sedan gå uppåt i åldrarna. Om Skåne får tillräckligt många doser vaccin vid första leveransen i slutet av september, kan dagisbarnen hinna vaccineras redan första veckan efter sjukvårdspersonal, gravida och personer med vissa kroniska sjukdomar.

Just nu planeras det för fullt hur den största massvaccineringen någonsin i Skåne ska gå till rent praktiskt.

– Förskolebarnen ska vaccineras på BVC. Skolbarn vaccineras på skolan med hjälp av skolhälsovårdspersonal men kanske av primärvårdspersonal som kommer dit, säger Håkan Ringberg.

Efter barnen kommer skåningarna kallas åldersvis till vårdcentralerna, men det är mycket som gör planeringen svår. Man vet till exempel inte om vaccinet kommer levereras under tre eller sex månader, när exakt det kommer och om det godkänns för alla patientkategorier. Om det inte godkänns för barnen, som Region Skåne alltså vill börja med, måste vuxenvaccineringen tidigareläggas, enligt Håkan Ringberg.

– Det blir svårare för primärvården som måste komma in tidigare än planerat. Det blir praktiskt svårt att bestämma långt i förväg hur det ska gå till, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".