Skåne

Bröstcanceroperation kan dröja

Kvinnor som fått veta att de har bröstcancer kan få vänta upptill sex veckor på operation vid universitetssjukhusen i Malmö och Lund. Målet i Region Skåne är högst två veckors väntetid.

För första gången har Region Skåne ordentligt följt upp hur bröstcancervården lever upp till de nationella riktlinjerna och regionens egna mål. Alla behandlingar fram till augusti i år har granskats.

Bland annat har man tittat på målet att alla kvinnor med konstaterad bröstcancer ska bedömas av ett team av olika specialister, och det görs i nästan samtliga fall. Men där det brister är alltså tillgängligheten - och framför allt då väntan på operation. Bäst är man i Helsingborg, där man nästan klarar målet på två veckor. I Kristianstad är det något sämre, och i Malmö och Lund kan kvinnor alltså få vänta mellan fem och sex veckor.

Vårdproduktionsberedningen i Region Skåne vill nu ha in åtgärdsplaner på hur de olika sjukhusen ska kunna uppfylla målen, och enligt Catharina Blixen-Finecke handlar det inte om att det saknas pengar utan om organisatoriska problem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".