Konkurrensen om patienterna har ökat sedan hälsovalet infördes i Skåne i maj. Foto: Bertil Ericson / SCANPIX
Skåne

Konkurrens om patienter

Konkurrensen om patienterna har ökat sedan hälsovalet infördes i Skåne i maj. På flera orter har nyöppnade privata mottagningar tagit patienter från de offentliga. Men i Sjöbo välkomnar chefen för den tidigare ensamma vårdcentralen att man fått konkurrens.

- Vi har fått en avlastning, och Sjöboborna har vunnit på det eftersom fler resurser kommit hit, säger verksamhetschef Per Olsson.

Den offentliga vårdcentralen i Sjöbo har mist 2.000 patienter och har nu runt 14.000, samtidigt som nya Novakliniken fått 3.200 listade. Novakliniken har tagit över efter två privatläkare på orten.

- Jag testade att gå hit en gång och fann att det var enklare och snabbare, säger Emma Gustavsson, en av Novaklinikens patienter i Sjöbo.

I Ystad där Novakliniken funnits länge har man nära nog fördubblat antalet patienter.

Och att konkurrensen hårdnat märks också på att den offentliga vårdcentralen i Sjöbo från och med oktober ska ha öppet kvällar och helger. Man har också tackat nej till samarbete med Novakliniken:

- Vi är så stora att vi inte ser någon vinst med att samarbeta med våra konkurrenter, säger verksamhetschefen Per Olsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".