1 av 2
Baracken på Hässleholms sjukhus ska fungera som väntrum för patienter som misstänks ha svininfluensan. Foto: Melissa Dahlqvist/SR Kristianstad
2 av 2
Sjuksköterskan Chatarina Ahnell och akutmottagningens chef Katharina Martinsson visar upp det tillfälliga väntrummet. Foto: Melissa Dahlqvist/SR Kristianstad
Hässleholm

Sjukhusets nya väntrum – en arbetsbod

På Hässleholms sjukhus förbereder man sig inför svininfluensan genom att göra ett nytt väntrum och det i en barack för dem som misstänker att de är smittade.

Än så länge får patienter som misstänker att de har svininfluensan vänta utomhus för att minska risken att smitta andra. Men snart kan det tillfälliga väntrummet komma till användning.

– Än så länge är patienterna hänvisade till sin vårdcentral, men skulle det bli en drastisk tillströmning av patienterna så kommer vi ta väntrummet i bruk, säger Katharina Martinsson som är enhetschef på akutmottagningen.

Baracken ser ut som en arbetsbod. Personalen har ställt dit ett bord, stolar, blommor och ett tidningsställ. På väggen hänger planscher med Region Skånes råd inför influensan. Från väntrummet kan personalen lätt leda patienten till det speciella undersökningsrummet som är avsatt för misstänkta influensafall.

Hässleholms sjukhus får in ett par misstänkta fall av svininfluensan om dagen och har hittills fått två bekräftade fall av influensan.

Katharina Martinsson känner i nuläget inte till något annat sjukhus som har löst problemet med väntrum på ett liknande sätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".