Skåne

Tågvärdar slapp kontanter trots stängda biljettautomater

Trots att Skånetrafikens biljettautomater på perrongerna varit avstängda för kontantbetalning i en vecka så har det inte blivit någon större anstormning av resenärer som väljer att betala sin resa kontant ombord på tågen.

-- Nej ingen drastisk ökning, en viss ökning har skett av resenärer som kanske kommer lite sent och då väljer att betala ombord istället, säger Skånetrafikens presschef Ulrika Mebius.

Det är nu en vecka sedan Skånetrafiken drog in möjligheten att betala kontant på nästan alla tågstationer i Skåne. Endast i Malmö, Lund och Helsingborg fick automaterna stå kvar. Ökad förstörelse och allt fler inbrottsförsök låg bakom beslutet.

Resenärerna hänvisades istället till att betala med kort eller med kontanter ombord på tågen, utan att behöva betala det vanliga ombordstillägget på 100 kronor.

Beslutet rörde upp känslor hos Fackförbunden SEKO och ST som menade att det här skulle leda till ökad kontanthantering ombord och därmed en större risk för deras medlemmar.

Istället för att ta emot kontanter uppmanade fackförbunden tågvärdarna att ge de biljettlösa resenärerna inbetalningskort istället. Vissa tågvärdar tar emot kontanter men enligt Michael Yang, ordförande i SEKO-klubben på Öresundstågen har det också delats ut många inbetalningskort den senaste veckan.

Skånetrafikens kontantautomater ska tillbaka, men först måste de förstärkas och göras mer inbrottssäkra berättar Ulrika Mebius.

– Man ska sätta någon slags plåtanordning runt om dem så att de blir svårare att ta sig in i dem.

Så när tror ni de kan tas i bruk igen?

-- Det här kommer ta tre till fyra veckor och sedan kommer vi successivt sätta ut automaterna igen. Vi börjar med de större orterna och går sedan vidare med de mindre, säger Skånetrafikens presschef Ulrika Mebius.