Tomelilla

Snabbare svar för medborgare

Tomelilla kommun skrotar medborgarförslagen. Nu ska det i stället heta medborgarintitiativ och ett sådant ska få svar mycket snabbare.

I Tomelilla införde man medborgarförslag 2003, på försök sades det och sedan skulle det utvärderas.

En utvärdering som nu är gjord och som säger att handläggningen omgetts av en omfattande och tvingande byråkrati som gör att medborgarna många gånger får vänta onödigt länge på svar.

Fullmäktige först
Som det är nu ska alla medborgarförslag först behandlas i kommunfullmäktige innan de lämnas vidare.

Om det gäller verkställighetsfrågor som inte är av politisk karaktär så hamnar de först efter fullmäktige hos kommunens tjänstemän som besvarar förslaget.

Att få svar borde bara ta ett par veckor säger utvärderingen och nu har en enig kommunstyrelse beslutat sig för att ändra ordningen.

Namnbyte
Medborgarförslag kommer att heta medborgarinitiativ och ska lämnas till kommunstyrelsens arbetsutskott som i sin tur bestämmer om det ska lämnas till berörda tjänstemän, eller om det rör politikens prioriteringar, mål och visioner och ska vidare till politikerna i kommunfullmäktige.

Ärendet ska upp i kommunfullmäktige den 19 oktober.

Linda Evereus
linda.evereus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".