Skåne

Svårt få psykologhjälp på vårdcentral

Sex av tio vårdcentraler i Skåne saknar anställd psykolog. Det här oroar Psykologförbundet, men enligt primärvården i Skåne har man istället kuratorer som kan göra samma jobb.

I villkoren för de vårdenheter som ingår i hälsovalet i Skåne står det att alla ska ha psykosocial kompetens, men ändå är det bara 40 procent av vårdcentralerna som har anställda psykologer. Det visar en undersökning som Sveriges Psykologförbund har gjort.

– Vi upplever att man inte tar den här ohälsofaktorn på allvar därför att synsättet är att det är kroppen man ska hjälpa. Men vi tror att man skulle få en bättre fysisk hälsa också, om man även kunde ta hand om den psykiska ohälsan, säger Maria Nermark, ordförande i Region Skånes psykologförening.

Att sex av tio vårdcentraler i Skåne inte har någon psykolog är inget som bekymrar Benny Ståhlberg, chef för primärvården Skåne. Han menar att vårdcentralerna ändå lever upp till kraven.

– Samtliga vårdcentraler i primärvården Skåne har psykosocial kompetens. På vissa håll är det psykologer och på andra håll är det kuratorer, säger han.

Psykologförbundet menar att kuratorer är en viktig yrkesgrupp på vårdcentralerna, men man anser inte att man kan ersätta psykologer med kuratorer.

Region Skåne satsar också stort på kognitiv beteendeterapi som behandlingsmetod mot ångest och depression, och primärvården kommer utbilda egen sjukvårdspersonal i så kallad KBT. Men Katrin Dahlin, vice ordförande i Region Skånes psykologförening, anser att personal utan psykologkompetens kan ha svårare att se när en annan behandlingsmetod hade passat bättre.

– Man kan säga så här: man har en hammare och man tenderar att se allt som spikar, även om det i själva verket kanske är en skruv, säger hon.

Petra Haupt
petra.haupt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".