1 av 2
Många skåningar ringer till sjukvårdsrådgivningen och frågar om svininfluensan. Foto: Tobias Wallin/SR
2 av 2
Mikael Karlsson
Skåne

Många frågor om svininfluensan

Varje dag ringer över 1 000 skåningar till sjukvårdsrådgivningen för att via telefon få hjälp att ställa diagnos och få svar på frågor om sjukdomar. Just nu handlar en stor del av frågorna om svininfluensan.

Inom en vecka ska massvaccinationen mot svininfluensan i Skåne vara i full gång. På sjukvårdsrådgivningen för Region Skåne som ligger i centrala Malmö märker man av att det snart är allvar.

– Just nu är det många föräldrar med barn i skolåldern som ringer och frågar, ska man vaccinera sig eller inte, säger Mikael Karlsson, medicinsk rådgivare på sjukvårdsrådgivningen.

 På den frågan har Mikael ett enkelt svar.

– Jag anser att man bör ta emot erbjudandet om vaccination.

Även fast man har mycket att göra just nu och svarar på många frågor kring svininfluensan har man det betydligt lugnare på just nu mot vad det var i slutet av augusti när två dödsfall i Sverige bekräftades bero på svininfluensan.

– Mellan vecka 36 hade vi en verklig topp och fick göra om i schemat för att klara av att svara på alla frågor.

Är ni redo att göra det igen?

 – Ja det är vi, via schematekniska lösningar kan vi snabbt öka bemanningen.

Att man även som frisk ringer och har frågor tycker han inte är något konstigt.

– Man är rädd att drabbas av något man kan dö av, det är inte konstigare än så.

Men även fast svininfluensan ännu inte slagit till i något stor skala i Sverige och att nyrapporteringen av antalet fall av influensa ser ut att minska i nästan hela Sverige anser inte Mikael Karlsson att det är läge att blåsa faran över.

– Tittar vi på omvärlden så kommer det en topp, som säkert kommer över oss och som andra experter räknar jag med att den kommer under hösten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".