Folkpartisten Pierre Månsson, barn-och utbildningsnämndens ordförande, intervjuas av P4 kristianstads Lamina Dampha. Foto: Linnéa Mattisson/SR Kristianstad
Kristianstad

Gustaf Hellström kan bli friskola

Folkpartisten Pierre Månsson, barn- och utbildningsnämndens ordförande, vill inte att Gustaf Hellström-skolan på Österäng i Kristianstad ska stängas. Men då det finns problem med att det blir allt färre elever går så finns det förslag om att en friskola tar över.

Många barn och föräldrar är oroliga för vad som kommer att hända med skolan i framtiden. I våras var det 167 elever på skolan och nu är det bara 133. Pierre Månsson tror att det beror på att skolan fått ett rykte om att vara segregerad. Därför har man bland annat infört dansklasser för att locka fler elever, något som inte tycks hjälpa.

– Jag tycker egentligen att det här är en rätt bra skola, men det har blivit så att fler och fler sätter sina barn på andra skolor.

Men eftersom Gustad Hellström-skolan ligger i stort bostadsområde har politikerna bestämt sig för att skolan i alla fall ska finnas kvar. Men det kan alltså bli så att man låter en friskola ta över och hur det ska fungera vet man i nuläget inte.

– Om några månader vet vi hur det blir och då vet vi också om dansklasserna blir kvar, säger Pierre Månsson.

Reporter är Lamina Dampha, barnreporter för Världens barn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".