Åstorp

Arsenik i vatten från bullervallen

Det har hittats arsenik i lakvattnet i dräneringen från den bullervall Svensk Jordförbättring byggt åt Åstorps kommun i Hyllinge. Något som kommunen har känt till under en tid.

Att det förekommit arsenik vid provtagningar vid Hyllingevallen har varit känt inom Åstorps kommun sen slutet av augusti. Men det har inte blivit offentligt förrän nu. Anledningen är enligt miljökontoret i Åstorp att det pågår en polisutredning om miljöbrott kring bullervallen i Hyllinge, och att mätprotokollen är sekretessbelagda i och med det.

Dessutom funderar man på om mätresultaten verkligen går att lita på.

– Vi är lite osäkra kring mätmetoden eftersom vi har haft normala värden tidigare och nu höga värden i denna mätning. Vi har bett vårt konsultföretag att titta på mätmetoderna så vi kan lita på resultaten, säger kommunalrådet Ronny Sandberg (S).

Bullervallen som byggdes av bland annat natriumsulfat har varit ett miljöproblem länge. Och Åstorps kommun har gjort vissa saneringsarbeten genom att bland annat dränera vallen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".