Till vänster, andre vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Perstorp, Ann-Christine Sandell (M) och riksdagsledamoten Margareta Pålsson (M). Foto: Karin Wrangborg/SR Kristianstad
Perstorp

Femdagarsveckan på väg tillbaka

På måndagen kom riksdagsledamoten Margareta Pålsson (M) till Parkskolan i Perstorp som har fyradagarsvecka för förstaklassarna. Och under hennes besök meddelade Ann-Christine Sandell (M) från barn- och utbildningsnämnden i Perstorp att femdagarsveckan är på väg tillbaka.

Margareta Pålsson som är utbildningspolitisk talesperson (M) är kritisk till fyradagarsveckan och ville se sig omkring på skolan och prata med personalen.

– Jag vill helst att barn ska träna sin läsning sju dagar i veckan. Fyradagarsveckan innebär att vissa bara övar sig fyra dagar i veckan, sa Margareta Pålsson.

Det var när förstaklassarnas timmar på Parkskolan i Perstop skulle minskas, från 27 i veckan till 22 i veckan som idén om fyradagarsveckan kom. Med de färre timmarna utspridda på fem dagar skulle det bli stressigt för barnen att förflytta sig till matsal och idrottshall som ligger en bit bort, ansåg man. Och klubbade igenom fyradagarsveckan.

Men före terminen började granskade Skolinspektionen saken och ansåg att Perstorp inte hade tillräckliga skäl att införa fyradagarsveckan. Men kommunen gjorde det ändå i höstas.

Men nu kan det bli ändring. Under moderaten Margareta Pålssons besök på Parkskolan på måndagen berättade en annan moderat politiker, Ann-Christine Sandell som är andre vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Perstorp, att nämndens arbetsutskott vill ha tillbaka femdagarsvecka.

– Det hade blivit en för stor operation att gå in precis före terminen började när verksamheten var planerad för fyra dagar. Men sen har vi tagit till oss av kritiken och vi vill inte heller utsätta kommunen för en massa negativ publicitet, säger Ann-Christine Sandell (M).

Karin Wrangborg
Karin.wrangborg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".