Skåne

Tomelilla satsar mest på lärarlyftet

Trots en satsning på över tre miljarder för fortbildning av landets lärare är det många skånska kommuner som inte utnyttjar pengarna. I våras gick över 20 Tomelillalärare på utbildning - i Klippan och Perstorp inte en enda.

I drygt två år har lärare i grundskolan haft möjlighet att få fortbildning genom satsningen Lärarlyftet. En satsning från regeringen på nästan 3 miljarder kronor. 

Men det är väldigt olika hur och om kommunerna använder pengarna. När Skolverket nu tittat på hur de skånska kommunerna utnyttjade sina pengar under vårterminen 2009 så är det stora skillnader mellan olika orter. 

Tomelilla ligger i topp och använde nästan 60 procent av sina pengar till främst matematikutbildningar för lärare som arbetar med barn upp till årskurs sex. 

Kristianstad och Östra Göinge har använt knappt 40 procent av sina pengar. 

Sämst har bland annat Perstorp och Klippan varit. Där har inga lärare alls utnyttjat lärarlyftet under vårterminen. 

Lärarlyftet kom till för att höja lärares kompetens och öka elevernas måluppfyllelse. 

Det pågår t.o.m. 2011 och rån och med nu i oktober kompletteras den med en liknande satsning för personal inom förskolan, Förskolelyftet.

Linda Evereus
linda.evereus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".