Vårdpersonal i Skåne vill inte ha fler besparingar. Foto: Bertil Ericsson/Scanpix
Skåne

Vården klarar inte mer besparingar

Uppdaterad 13 oktober kl 13.37
Det jäser på många håll inom vården i Region Skåne. Många anställda anser att de går på knäna och att det får vara nog med besparingar.

Missnöje med besparingar präglade stämningen när omkring 150 av Vårdförbundets medlemmar mötte Region Skånes ledande politiker vid en frågestund på Dunkers Kulturhus i Helsingborg på måndag kväll.

Regionstyrelsens ordförande moderaten Jerker Swanstein och personalberedningens ordförande Katrina Erlingsson representerade den styrande femklövern i Region Skåne. En sak som kom upp när femklöverns representanter frågades ut var deras 18-punktprogram med förslag till hur Region Skåne ska vara som arbetsplats.

Kvällens moderator Elisif Elvinsdotter läste högt ur det och citerade bland annat att Region Skåne ska vara: "en attraktiv arbetsgivare i framtiden", någon som "blir vald i den knivskarpa konkurrensen om utbildad arbetskraft" och att det talas om möjlighet till flextid, hemarbete och familjevänliga arbetstider för småbarnsföräldrar.

Hon frågade sedan om de 150 i lokalen ser något av det här ute i sin verklighet, och fick ett rungande nej till svar.

Katarina Erlingson förklarade att hon var medveten om att det här inte fungerar för alla, men att sade vidare att Region Skåne måste ta hand om alla sina yrkesgrupper. Hon sade samtidigt att hon förstod om det sticker i ögonen på en del anställda.

Politikerna förklarade att finanskrisen gjort att Region Skåne förlorat en miljard kronor i skatteintäkter och måste spara.

Katarina Ek var en av dem som kommit för att ställa frågor. Men hon var inte nöjd med politikernas svar.

- De ger inga svar, sa hon. De lägger ansvaret på tjänstemännen, men trots allt kommer besluten uppifrån hur mycket pengar vi får.

Hon förklarade att hennes arbetssituation är så svår att personalen inte ens har tid att diskutera den i korridorerna.

-Man orkar inte. Det är nog med patienterna, sa hon.

Bosse Johansson
bo.johansson@sr.se
040 - 666 56 05

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".