Tomelilla

Assistent tog med sig pojke på stöldturné

En anställd på ett behandlingshem i Tomelilla ska ha tagit med sig en sjuttonårig pojke som han hade hand om på flera inbrott runt om i Skåne. Behandlingsassistenten är också misstänkt för narkotikabrott.

Den sjuttonårige pojken var inskriven på ett behandlingshem i Tomelilla där man arbetar med ungdomar som har problem hemma, i skolan eller som kommit i kontakt med kriminalitet och droger.

Han bodde tillsammans med behandlingsassistenten på en annan plats än där själva behandlingshemmet ligger. Och från det huset ska de två alltså ha gett sig ut på flera stöldräder runt om i Skåne.

Enligt polisen ska de ha stulit saker till ett värde på ungefär nittiotusen kronor, och de är misstänkta för stöld och inbrott, bland annat på Åhus Gästgiveri. Behandlingsassistenten är också misstänkt för narkotikabruk.

När polisen grep dem hittade de både droger och en del av stöldgodset i huset.

Både pojken och behandlingsassistenten har erkänt, och åtal väntas inom en vecka.

Behandlingshemmet har tidigare fått kritik av Länsstyrelsen, som är tillsynsmyndighet. Den kritiken gällde blad annat bristande dokumentation, instabilitet i ledningen och otillräcklig fortbildning för personalen. Efter kritiken åtgärdade behandlingshemmet bristerna.

Nu har Länsstyrelsen på eget initiativ inlett en utredning av den här händelsen.

På behandlingshemmet säger man att man in nuläget inte vill kommentera det hela.

Linnéa Mattisson
Linnéa.mattisson@sr.se
044-281573

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".