Foto: Lars Angantyr/SR Kristianstad
Kristianstad

Bopriser rusar i Kristianstad

Det rör sig rejält på bostadsmarknaden i Skåne och priserna stiger, särskilt i Kristianstad. Där har priset på en bostadsrätt ökat med hela 28 procent på ett år. Det visar statistik från mäklarsamfundet.

Skåningarna verkar inte bry sig så mycket om det rådande ekonomiska läget, i vart fall om man ska tro den boprisstatistik som mäklarsamfundet nyligen presenterat.

Priserna stiger på både villor och bostadsrätter i Skåne och så även på riksplanet. I Skåne har en villa blivit två procent dyrare i jämförelse med samma tid för ett år sedan.

Bostadsrätter har ökat ännu mer i värde och kostar nu i genomsnitt sex procent mer.

Den största förändringen har skett i Kristianstad och i Landskrona. Där har priserna stigit med 28 respektive 27 procent på ett år. Det är det inga andra kommuner i Skåne som kommer i närheten av.

Villapriserna är lite mer blygsamma. Där är det endast Ystad kommun som kommer upp i en tvåsiffrig prishöjning då en villa kostar 10 procent mer i dag än för ett år sedan.

Tomas Tidén jobbar som mäklare i Kristianstad och han kan bekräfta det scenario som statistiken målar upp.

– Det har varit ett klart uppsving den senaste tiden. Särskilt de senaste månaderna men även innan det har det varit uppåt.

Även fast bopriserna stiger så är det inte riktigt samma fart på köparna som det var innan finanskrisen slog till.

– De har fler frågor nu, juridiska frågor, frågor om huset och om ekonomi. En köpare ställer högre krav på säkerhet, så var det inte tidigare, säger Tomas Tidén.

Lars Angantyr
lars.angantyr@sr.se
044-28 15 89

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".