Skåne

Många slåss om solcellspengar

Trycket är hårt på det solcellsbidrag som regeringen införde tidigare i år. De pengar som länsstyrelsen har att fördela bland de sökande i Skåne räckte bara till 12 av de nära 50 sökande.

Karin Adelberths är en av dem som fått solcellsbidraget i Skåne. Hennes hus ser ut som en vanlig nybyggd villa. Taket är svart och det enda som skvallrar om att det inte är ett vanligt tak är att små tunna silverlinjer glittrar till när solen träffar det. Det är solceller.

För Karin Adelberth, som just nu bygger sin dröm, ett så kallat plusenergihus, var solcellerna en självklarhet. Men bidraget på drygt 200 000 kronor var ändå en förutsättning för att huset skulle kunna byggas klart.

– Det här solcellsbidraget var som grädde på moset. Pengarna till bygget var slut nu och vi fick bestämma oss för att inte inreda en toalett. Nu när vi fått bidraget så har vi råd att färdigställa toaletten, berättar Karin Adelberth.

För Karin kommer investeringen absolut att löna sig. Hennes solceller kommer enligt beräkningarna att kunna försörja hela huset med el och det blir till och med energi över. Det är dyrt att som privatperson investera i en solcellsanordning och därför tror Karin Adelberth att solcellsbidraget gör att fler precis som hon vågar satsa på den här typen av energikällor.

Den som söker bidraget nu kommer dock att få leva i ovisshet. De sju miljonerna som Skåningarna fick dela på i år är redan slut. Och Birgitta Wadkvist på länsstyrelsen har i dagsläget inget besked att ge de sökande.

– Vi kan naturligtvis inte svara på när det gäller medelstilldelningen. Som vi viste innan så har vi 50 miljoner om året 2009, 2010 och 2011.  Tyvärr kan vi inte ge mer besked, säger hon.

Sandra Svensson
sandra.svensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".