Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Susanne Jepsson i Tyringe. Foto: Karin Wrangborg / SR Kristianstad
Skåne

Whiplashoperation utan utvärdering

Det blir ingen sammanställning av resultaten av de triggerpunktsoperationer som Region Skåne bekostade för runt 10 patienter med whiplashskada. Det var heller aldrig syftet säger överläkare Hans Säveland som valde ut patienterna till ingreppet.

En av de som fick prova den kontroversiella metoden i USA är Susanne Jepsson i Tyringe. Det blev inte bara en operation för hennes del, utan tre.

Nu har hennes huvudvärk försvunnit. Men hon är förundrad över att det inte blev mer uppföljning efter operationen än två besök på Universitetssjukhuset i Lund och ett telefonsamtal.

– Jag trodde givetvis att man skulle få berätta hur det gått till, få göra olika rörelsemönster och kanske att de skulle trycka på olika punkter där man haft ont innan, säger Susanne Jepsson.

Vid en bilolycka år 1996 whiplashskadades Susanne Jepsson i Tyringe. De behandlingar hon fick i Sverige hjälpte inte och hon blev sjukpensionär.

Tio år efter olyckan kom hon med i en grupp på tio personer som Region Skåne betalade kontroversiella triggerpunktsoperationer för. Den svenske läkaren Åke Nyström, som är verksam i Nebraska i USA, går in och skär bland nerver på särskilda punkter, triggerpunkter.

Nio av de tio patienterna i gruppen opererades i USA, en blev bättre före operationen säger överläkare Hans Säveland som valde ut patienterna. Ingen av dem blev sämre.

Men resultatet var aldrig avsett att sammanställas, trots att bland annat Susanne Jepsson uppfattade det hela som ett pilotprojekt.

Men det säger Hans Säveland att det inte var frågan om.

– Jag har sett de nio patienterna före och efter operationerna och gjort individuella bedömningar. Någon sammanlagd redovisning för gruppen kommer vi inte att göra och det var inte intentionen primärt, utan det var ren sjukvård, säger överläkare Hans Säveland på neurokirurgen på Universitetssjukhuset i Lund.

Och om den kontroversiella triggerpunktskirurgin fungerar kan inte Hans Säveland svara på.

– Exakt hur kirurgin går till vet jag inte, jag har bara läst en del operationsberättelser och där kan man inte säkert dra någon slutsats om vad det är han gör, säger överläkare Hans Säveland.

Karin Wrangborg

karin.wrangborg@sr.se

044-281549

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".