Skåne

Inget åtal mot HSB:s tidigare ledning

Det blir inget åtal mot den tidigare ledningen för HSB Skåne. Efter nästan 1,5 års förundersökning så väljer åklagaren nu att lägga ner förundersökningen, eftersom bevisläget är för dåligt för att åtal ska kunna väckas.

– Jag kan förstå allmänheten när de tycker att överheten lever i sus och dus. Men därifrån till att det är brottsligt, säger vice chefsåklagare Christer Ström.

Det är nu snart två år sedan som skandalen inom HSB Skåne briserade. Den förre styrelseordföranden och tillika förre kommunpolitikern för socialdemokraterna Larry Andow hade tillsammans med den förre vd:n Roy Hansson, beviljat sig själva dyra tjänstebilar, åkt på nöjesresor på föreningens bekostnad och dessutom hyrt ut billigt till släktingar. Till detta framkom ett generöst pensionsavtal.

När HSB Skåne höll stämma i maj 2008 byttes hela styrelsen ut. Andow och Hansson hade då redan lämnat sina poster. Men nu står det alltså klart att det inte blir något rättsligt efterspel till affären.

Christer Ström säger att bevisläget är för dåligt för att åtal ska kunna väckas. Enligt Ström faller inget av det som den forna HSB-ledningen anklagats för inom ramen för åtal. Visserligen så väcker deras resor på föreningens bekostnad en del betänkligheter. Men inget brott kan styrkas vare sig när det gäller detta eller när det gäller de lyxiga tjänstebilarna, hyresrabatterna eller pensionsavtalet.

Sedan i mars är det också klart att HSB Skåne kommer att avstå från att stämma Andow och Hansson i en skadeståndsprocess.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".