Lund

Äldre med fraktur behandlas som bilar

Genom att hoppa över akutmottagningen och föra äldre med brutna höftleder direkt till röntgen har universitetssjukhuset i Lund sparat mycket lidande. Arbetet har skett enligt en japansk biltillverkningsmetod.

– Tidigare kunde de komma till akutmottagningen och åka fram och tillbaka mellan röntgen och akuten och vårdavdelningar. Och ligga i en säng inom fem, sex timmar. Genom att arbeta lite smartare och utan att tillföra resurser ligger de flesta nu i en säng efter en timme, säger Pelle Gustafson, verksamhetschef på ortopeden vid universitetssjukhuset i Lund.

Verksamhetsfilosofin Lean Healthcare, Toyotas produktionssystem översatt till vården, ska så småningom genomsyra allt arbete på universitetssjukhuset i Lund. Enkelt uttryckt handlar det om att hela tiden sätta patienten i fokus.

På ortopeden har arbetssättet alltså bland annat lett till att äldre med brutna höftleder sparats mycket lidande, och det finns tecken på att även vårdtiden kortats.

– Ja, vi börjar få fram pålitliga siffror nu som visar att detta definitivt är en utveckling åt rätt håll, säger Pelle Gustafson.

Patienterna opereras nu i regel inom 20 timmar jämfört med uppemot 26 timmar innan. Pelle Gustafson tror att genom att fortsätta jobba smartare kan man ytterligare korta tiden till hälften.

Marie Lilja är avdelningschef för den akuta vårdavdelningen inom ortopedin. Här på avdelningen var man tidigt ute med att arbeta efter den nya filosofin, där man bland annat jobbat med att få bort saker som stjäl tid.

– Tar du en hel arbetsdag så lägger man cirka en halvtimme bara på att leta efter saker. Tid som vi istället kunde lägga på våra patienter eller verksamhetsutveckling, säger Marie Lilja.

Hennes personal fick klocka tiden man lade på att leta efter saker, och efter det har man strukturerat, städat och sorterat för att eliminera den tiden.

Kritiker menar att det inte går att jämföra patienter med bilar, men verksamhetschefen Pelle Gustafson håller inte med så länge man använder rätt verktyg för respektive bransch.

– Värderingarna och principerna är precis desamma för japanska småbilar som för svenska tanter med höftfraktur, säger han.

Petra Haupt
petra.haupt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".