Foto: Henrik Montgomery/Scanpix
Kristianstad

Skånebonde till Bryssel i GMO-protest

Under torsdagen ska EU:s hälsokommissionär i Bryssel få besök av ekologiska bönder från Sverige, Thailand och Spanien. De vill få EU att säga nej till import av GMO-ris och uppmärksamma kommissionären på risker med genmanipulerade grödor.

En av bönderna som åkt till Bryssel är Peter Nilsson som odlar ekologisk potatis Nöbbelöv utan för Kristianstad. Han ska tillsammans med sina kolleger lämna över omkring 180 000 namnunderskrifter mot att man odlar GMO-gröder i Europa.

– Vi vet just inte riktigt vad som händer när man går in och rotar i generna i olika grödor, hur det kommer påverka oss i slutändan, säger Peter Nilsson.

I nuläget är det GMO-grödor som majs, ris och potatis man vill stoppa. Och man ska försöka att få EU:s hälsokommissionär att inta en mer återhållsam hållning till GMO.

– I Spanien har vi en lantbrukare som fått lägga ner sin ekologiska majsodling eftersom det finns GMO-majs i grannfälten som ”smittar” hans majs, säger Peter Nilsson.

Anders Liljeqvist
anders.liljeqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".