Perstorp

Nämnd krävs på svar efter skolgranskning

Barn- och utbildningsnämnden i Perstorp krävs på svar sedan en konsultfirma undersökt hur trygg och säker skolan och förskolan är.

Bland annat handlar det om att följa upp kritik mot att det saknas skriftliga rutiner för hämtning och lämning av barn och elever.

Det är kommunrevisorerna i Perstorp som beställt granskningen. Uppdraget för konsultfirman har varit att undersöka hur trygg och säker skolan och förskolan i Perstorp är. Den har undersökt två skolor, Parkskolan och Centralskolan, och två förskolor Hattstugan och Pärlans förskola. Dessutom så har man undersökt förvaltningsledningen. Det gäller både det psykosociala och det fysiska läget.

Alla de granskade skolorna och förskolorna har likabehandlingsplaner där det står hur de jobbar mot kränkande behandling och mobbning. Vissa skulle kunna utvecklas, bland annat genom att också innehålla rutiner för hur skolan ska göra om elever utsätts för kränkningar via mobil eller Internet till exempel.

Mer kritik ger granskningen åt hur det står till med den fysiska tryggheten och säkerheten. Brandskyddsarbetet behöver förbättras, står det i granskningen där man anser att det inte är acceptabelt att det är otydligt när utrymningsövningar ska göras.

Vidare riktas kritik mot att hur det fungerar kring besiktningen av utemiljö och lekredskap. Skolorna och förskolorna måste känna till när nästa besiktning ska göras. Och tekniska kontoret som gör besiktningen lämnar ingen skriftlig rapport.

Dessutom riktas det kritik mot att det inte finns några skriftliga planer för hur hämtning och lämning av barn och elever går till eller vad som ska göras om någon obehörig hämtar ett barn. Bara Parkskolan har en skrivelse om vad som ska göras om ett barn försvinner.

Karin Wrangborg

karin.wrangborg@sr.se

044-28 15 49

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".