Hässleholm

Kommunen satsar med lånade pengar

Ett nytt badhus är en av de satsningar som majoriteten i Hässleholm vill genomföra. Det presenterade de under fredagen när de lade fram sin budget för de kommande tre åren. Men det blir med lånade pengar för de styrande politikerna är inte intresserade av att höja skatten.

Hässleholms kommun får drygt 37 miljoner kronor av staten under 2010 och det är välbehövliga pengar. De innebär att många verksamheter slipper att göra nedskärningar.

Ett exempel på det är att fritidsgården i Finja kommer att finnas kvar även i framtiden.

Många miljoner går in i skola, vård och omsorg, allt som allt nästan 40 miljoner kronor under 2010. Sedan presenterar majoriteten många investeringar. Förutom en simhall för cirka 100 miljoner kronor vill de göra investeringar i kommunens skolor. De vill bygga om skolorna i Bjärnum och Hästveda samt bygga till Västerskolan. Allt som allt rör det sig om investeringar på över 200 miljoner kronor.

En särskild investering är en miljon kronor som ska användas till en ramp att åka skateboard i. En angelägen fråga både för de ungdomar som vill använda den och för tjänstemän och politiker som slipper brädåkarna utanför entrén till kommunhuset.

Kommunalråd Urban Widmark (M) säger att det blev uppenbart för honom under bodagarna att behovet av en ramp är väldigt stort. Alla dessa investeringar kommer att göras med lånade pengar och anledningen är att det för tillfället är ett bra läge att satsa.

– Vi hade behövt göra många av dessa investeringar ändå och nu passar vi på att göra dem lite tidigare, säger Urban Widmark.

Efter 2010 finns det inga extrapengar från regeringen och kommer flera nämnder att tvingas spara för att det ska bli en budget som är i balans.

Lars Angantyr
lars.angantyr@sr.se
044-28 15 89

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".