Amandine. Foto: Annika H Eriksson/SR
Skåne

19-åring har väntat ett år på vård

En 19-årig sjuk kvinna har fått vänta i ett år på att få rätt vård. Anledningen är att Kristianstads kommun och Region Skåne inte kan komma överens om vem som ska betala.

19-åriga Amandine lider av flera neuropsykiatriska sjukdomar. Hon behöver boende och vård på ett behandlingshem med specialkompetens, men Region Skåne och Kristianstads kommun kan inte komma överens om hur kostnaden ska fördelas. Länsstyrelsen i Skåne kritiserar kommunen för bristande samordning med Region Skåne som har gjort att Amandine har fått vänta på rätt vård i nästan ett år.

– Det är otroligt tragiskt att en ung kvinna far så illa för att en kommun inte fullföljer sitt ansvar, säger Kerstin Jonsson, socialkonsulent på länsstyrelsen i Skåne.

Men Bo Lang, som är enhetschef inom omsorgsförvaltningen i Kristianstads kommun, tycker att de har gjort tillräckligt.

– Vi har suttit i ett antal vårdplaneringsmöten för att hantera Amandines behov. Det har förändrats under tiden, vi har anpassat oss hela tiden. Jag kan inte i dagsläget säga att vi inte har mött upp.

– Om länsstyrelsen har en annan syn på detta, får det stå för dem, säger Bo Lang.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".