Helsingborg

Villor översvämmas av avloppsvatten

För dåligt kommunalt avlopp och ständiga översvämningar har fått det att koka bland villaägare i Påarp, öster om Helsingborg. Ett trettiotal villaägare har större eller mindre problem som återkommer.

En av dem är Henrik Sjöwall som inte kunnat använda halva sin villa sedan skyfallet i somras.
– Skyfallet tryckte avloppsvattnet upp i brunnarna i källaren och till och med via toaletten, berättar Henrik Sjöwall som anser att det kommunala avloppet är underdimensionerat.
– Då flöt avföring blandat med annat avlopp två decimeter upp i den inredda källaren

I somras var det fjärde gången Henrik Sjöwalls familj drabbades av översvämning.

Försäkring finns, men det kostar tiotusen i självrisk varje gång.
– Det är inte lönt att renovera källaren för det kan hända igen, säger Henrik som inte tycker att han har fått gehör från Helsingborgs kommun.
– Jag har tryckt på och begärt skadestånd sen ett år tillbaka. De rycker på axlarna och skyller på varandra. Jag är mycket besviken, jag betalar avgift för fungerande va-system som alla andra. Och grannarna är lika bestörta som jag är.

Det finns en plan för hur avloppen ska åtgärdas, men bygget har inte kommit längre än till upphandling och kan bli klart först till sommaren enligt Staffan Persson, kommunens tekniske chef . Han tycker inte folk ska behöva bemötas så här och lovar att reda upp problemen.

Lasse Olsson
lasse.olsson@sr.se
040-666 56 04

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".