Amandine. Foto: Annika H Eriksson/SR
kristianstad

Amandine får ytterligare behandling

19-åriga Amandine från Kristianstad, som har flera neuropsykiatriska sjukdomar och som har fått vänta nästan ett år på att få rätt vård, får nu stanna tre månader till på behandlingshemmet. Region Skåne betalar då vård och behandling under tiden.

Detta meddelade Region Skåne på måndagen. I helgen hade Sveriges Radio-programmet Kaliber och Radio Kristianstad berättat om Amandines situation.

– Vi är glada att hon får stanna tre månader till. Vad jag förstår så handlar det om att Region Skåne och Kristianstads kommun ska försöka komma överens i den här frågan, säger Amandines mamma Birgitta.

Amandine har tvångstankar som bland annat gör att hon inte kan äta på vanligt sätt. Hon har Tourettes syndrom och ADHD.

Med rätt vård kan Amandine bli så frisk att hon kan leva ett vanligt liv, men då behövs vård i två tre år och Region Skåne och Kristianstad kommun kommer inte överens om vem som ska betala.
– Det är jätteviktigt att Amandine får behandling nu och att hon får stanna kvar. Det är ett viktigt vägskäl i hennes liv, säger mamma Birgitta.

Inom kort kommer länsrätten att besluta om Kristianstad kommun gjort rätt när man inte har velat bekosta boendet på behandlingshemmet.

Nu är Amandine alltså på ett behandlingshem där hon för tillfället får hjälp och vård. De tre månader det började med har nu alltså blivit tre till. Region Skåne betalar. Men Amandines mamma Birgitta efterlyser en långsiktig lösning.
– Då kunde Amandine få lugn och ro, ovissheten mår hon inte bra av, säger Birgitta.

Karin Wrangborg
karin.wrangborg@sr.se
044-281549

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".