Båstad

Festivaler kräver fullt bidrag

Kulturnämnden i Båstad vill halvera bidragen till Lilla Filmfestivalen och Båstads Kammarmusikfestival. Nu protesterar arrangörerna och kräver att Kulturnämnden ska ändra sitt beslut.

Kammarmusikfestivalen statades 1993 av oboisten Helen Jahren som var sommarboende i Båstad, och Lilla Filmfestivalen 1996 av regissören Bo Widerberg. Sen dess har festivalerna arrangerats varje sommar. 2009 fick arrangemangen cirka 50 000 kronor vardera i stöd från Båstads kulturnämnd. Men för en tid sen tog alltså en oenig kulturnämnd beslut om att halvera bidragen till festivalerna nästa år.

Båstads Kammarmusikförening och Film i Båstad som arrangerar respktive festival är bekymrade. De räknar nämligen med att bidragen kommer att halveras på andra håll också i och med att till exempel Statens Kulturråd och film i Skåne brukar anpassa sina bidrag till hur mycket kommunen ger.

Ingrid Nygren som är ordförande i Film i Båstad är orolig för att Lilla Filmfestivalen måste läggas ner. Och Sverker Zadig som är ordförande i Båstads Kammarmusikförening är också oroad.

– Även om det inte i praktiken är så väldigt stora pengar är det väldigt illavarslande säger han. Det är en signal till andra bidragsgivare som kommer att leda till att även andra bidrag kommer att sänkas.

Bosse Johansson
bo.johansson@sr.se
040-6665605

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".