Skåne

Många företag bekostar vaccination

Många skånska arbetsplatser kommer att låta företagshälsovården vaccinera de anställda mot svininfluensan, trots att företagen då får stå för kostnaden för en vaccination som i primärvården är gratis.

 – Vi menar att det är en viktig del för våra kunder att vi kan lova att de får sina varor, även om den här pandemin bryter ut. Därmed anser vi att kostnaden är befogad, säger Ingrid Rogius, personalchef på grossistföretaget Procurator i Malmö.

Nästan hälften av Procurators 160 anställda betraktas som nyckelpersoner och har erbjudits vaccination på företagets bekostnad. 45 av dem har tackat ja och kommer att vaccineras på arbetsplatsen av Previa, som sköter företagshälsovården.

Av Previas runt 350 företagskunder i Malmö, på Österlen och Söderslätt är det ett 40-tal som än så länge anmält att de vill anlita företaget för vaccinationen. Sammanlagt handlar det om ungefär 1300 personer.

– Osäkerheten när man kommer till hos primärvården gör nog att många företag vill att företagshälsovården ska komma ut. Det gör också att medarbetarna är borta så kort tid som möjligt från sin arbetsplats, säger Rickard Benediktsson, kundansvarig på Previa i Malmö.

Inledningsvis var Region Skåne tveksam till att låta företagshälsovården vara med och vaccinera mot svininfluensan. Anledningen var en oro för hur journalföringen skulle skötas, men nu är tanken att företagshälsovården skickar en rapport till den anställdes vårdcentral.

Som det ser ut nu kommer företagshälsovården inte att få någon ersättning från Region Skåne för att man hjälper till att vaccinera, utan det blir istället kundföretagen som får betala. Det kommer också att dröja några veckor innan företagshälsovården kan få ta del av vaccinransonerna.

– Vi har fått en preliminär information om att vi kommer att få vaccin vecka 48. Ju tidigare besked vi får, desto snabbare kan vi komma ut och vaccinera. Det kräver en del omprioriteringar och ombokningar, säger Rickard Benediktsson.

Petra Haupt
petra.haupt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".