Landskrona

Bidragstagare har utnyttjats i 20 år

Det var ingen engångsföreteelse när socialbidragstagare i Landskrona som gjorde praktik i kommunen fick utföra privata uppdrag åt anställda.

Det visar den utredning som Landskrona stad har gjort med anledning av att två chefer använt praktikanter för att fälla träd på en privat tomt och att flytta möbler och städa en lada. 

I stället är det en kultur som funnits i årtionden inom kommunen, säger stadsdirektör Peter Billquist. 

Sedan mitten på 1980-talet har det funnits olika former av praktikplatser under olika namn i Landskrona, och ända sen starten har det förekommit att praktikanterna använts för privatuppdrag, säger Peter Billquist. Det är alltså ingenting som uppstått under senare tid på den nuvarande arbetsmarknadsenheten. 

Utredningen bygger på intervjuer med en rad anställda inom kommunen. Däremot har inte praktikanterna intervjuats. Peter Billquist förklarar det med att man snabbt kom fram till att det varit utbrett att använda praktikanterna för privata uppdrag, och att det i sin tur innebär att det inte går att rent arbetsrättsligt ställa någon enskild till svars. Istället är det Landskrona stad som arbetsgivare som ska se till att det här inte fortsätter. 

Peter Billquist säger att det kommer att göras tre saker nu. För det första tydligt kommunicera till alla anställda att detta är förbjudet, och att det kan vidtas arbetsrättsliga åtgärder mot enskilda anställda om någon bryter mot förbudet i fortsättningen. För det andra ska det tas fram tydliga regelverk när det gäller rättigheter, skyldigheter och villkor både för Landskrona stads personal, praktikanterna och dem som tar emot praktikanterna. Slutligen kommer också organisationen inom vuxenförvaltningen att ses över.

Bosse Johansson
bo.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".