PERSTORP

Pensionspengar hänger på hovrättsdom

På grund av den ekonomiska krisen valde Perstorps kommun förra hösten att inte göra någon avsättning till sin pensionsskuld.

Nu finns det ett förslag om varifrån man ska få de fem miljoner som fattas. Men det står och faller med en hovrättsdom.

För över sex år sedan upptäcktes att en anställd i Perstorps kommun lurat kommunen på nästan sju miljoner kronor genom att betala ut bidrag till fiktiva bidragstagare.

Kommunen har sedan dess fört en tvist med sitt försäkringsbolag, Trygg Hansa.

Trygg Hansa menar att Perstorp inte haft tillräckliga säkerhetsrutiner och vill inte betala ut några pengar. Men i en dom i tingsrätten förra året tilldömdes Perstorps kommun runt 5 miljoner kronor.

Det är de pengarna som man nu föreslår ska användas för att täcka upp hålet som skapades i pensionsavsättningarna förra hösten.

De fem miljoner som skulle ha betalats förra hösten var en del i en långsiktig plan, som sträcker sig fram till år 2040, för hur Perstorp ska klara av sin pensionsskuld och de stora kullarna med fyrtio- och femtiotalister som jobbar i kommunen och nu går i pension.

Men det är inte säkert att kommunen får några pengar från försäkringsbolaget.

Trygg Hansa har överklagat till hovrätten, och där ska ärendet avgöras i november.

- Då får vi fundera en runda till på hur vi ska klara av pensionsskulden, säger Perstorps kommunalråd Ulrika Thulin (S). I det nuvarand ekonomiska läget kan man skjuta lite på såna här utbetalningar, men inte för länge, för då får vi stora problem framöver.

Linnéa Mattisson
044-28 15 73
Linnéa.mattisson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".