Kristianstad

Inte längre kö för att få kontaktperson

För ett år sedan hade socialförvaltningen i Kristianstad kommun svårt att hitta kontaktpersoner och familjhem. Så svårt att en kö bildats och kommunen har i flera fall tvingats betala en sanktionsavgift på grund av väntetiderna. Men nu är situationen annorlunda. Tack vare ökade resurser är kön borta.

I december 2008 hade socialförvaltningen kö för att få plats i ett familjehem. Drygt tio barn väntade då på en plats. Scenariot för barn som var i behov av en kontaktperson var ännu värre då cirka 20 barn stod i kö. 

På grund av väntetiderna var det flera fall där kommunen tvingades betala en sanktionsavgift till länsstyrelsen. De fallen har nyligen avgjorts och Kristianstad kommun får i fyra fall betala sammanlagt 42 000 kronor i sanktionsavgift. 

I alla fyra fallen hade kommunen överklagat länsstyrelsens beslut både till kammarrätten och till regeringsrätten. Men det blev inget prövningstillstånd i regeringsrätten och därför får nu kommunen betala avgiften. 

Läget har dock blivit mycket bättre tack vare de extra resurser som socialförvaltningen satt till. En halvtidstjänst gjordes om till en heltid och därför har kön nu försvunnit.

– Det är positivt att vi har fått ordning på det, säger Lena Roth Norén socialchef i Kristianstad kommun.

Hon berättar att resursen som nu jobbar heltid med att ordna kontaktpersoner och familjehem kommer att fortsätta med det även i framtiden.

Lars Angantyr
lars.angantyr@sr.se
044-28 15 89

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".