Foto: Hans T Dahlskog/Scanpix
Klippan

Flygskolas framtid hänger i luften

Lunds Universitet har tvingats att stoppa intagningen av nya studenter till Trafikflyghögskolan TFHS i Ljungbyhed. Och skolans framtid hänger fullständigt i luften.

Riksdagen har beslutat att pilotutbildningen i Sverige ska föras över till den nya Yrkeshögskolan och Lunds Universitet får inte fortsätta i egen regi. Samtidigt kan ingen svara på om Yrkeshögskolan kan och vill ta över. 

– Den nya yrkeshögskolemyndigheten har inte fått de direktiv och det uppdrag den behöver från regeringen för att strukturera den nya pilotutbildningen, säger TFHS rektor Johan Lundström. 

När riksdagen i februari tog beslut om den nya yrkeshögskolan, så togs det också ett beslut om att yrkeshögskolemyndigheten skulle få i uppdrag av regeringen att utreda mer i detalj hur pilotutbildningen skulle utformas i framtiden. 

Men den utredningen har inte kommit igång. Yrkeshögskolemyndigheten väntar fortfarande på direktiv från regeringen. Direktiv som kan komma tidigast i december.

Samtidigt har Trafikflyghögskolan fått besked att den inte får pengar från staten längre än till 2013. Så eftersom utbildningen vid TFHS är treårig i dag, så har man tvingats stoppa intagningen av studenter till utbildningen som skulle starta 2011. 

– Det skapar otrygghet och ovisshet för alla som är involverade, säger Johan Lundström. 

TFHS ledning är orolig för att personalen ska lämna skolan och skaffa andra arbeten. 

– Det vore katastrofalt, säger Johan Lundström. För vår ambition är att fortsätta med pilotutbildning i Ljungbyhed, även om det i framtiden får ske i Yrkeshögskolans regi.

Bosse Johansson
bo.johansson@sr.se
040-6665605

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".