Skåne

Dröjer med att utreda grova brott

I Skåne har flera grova brott som anmälts till polisen blivit liggande under lång tid innan utredningen startats, vilket innebär att tiden mellan anmälan och åtal i en del fall varit extremt lång. Något som får skarp kritik av Brottsofferjouren.

Roteln för brott i nära relationer utreder bland annat det mycket uppmärksammade fallet av grovt koppleri där två unga tjejer och en kille i Malmö misstänks för att ha sålt en fjortonårig tjej till ett hundratal män.

Redan i januari i år ska polisen ha fått in en anmälan om fallet. Ändå dröjde det till september innan den första personen anhölls och senare häktades för brottet.
– Det är ju absolut inte att föredra att det är på det här sättet. Vår strategi är ju att börja jobba med fallet direkt, säger Cecilia Sahlström, chef för roteln för brott i nära relationer.

Att flera brott har under året blivit liggande på skrivborden i polishuset innan man startat utredningsarbetet på allvar med hänvisning till resursbrist kritiseras hårt av Brottsofferjouren.
– Det är fullständigt felaktigt, man får inte i allvarliga brott vänta med utredningen. Bevisen är en färskvara, säger Sven-Erik Alhem, Brottsofferjourens ordförande.

Men nu kommer polisen i Skåne få mer pengar för att kunna anställa fler för att kunna utreda den här typen av brott snabbare. Det välkomnas både av polisen och Brottsofferjouren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".