Bromölla

Föräldrar anmäler uppsägning av assistent

Föräldrarna till en pojke med Downs Syndrom har anmält Bromölla kommun till Skolinspektionen. De tycker att kommunen har brustit i sitt stöd till pojken i och med att hans resursperson har sagts upp. Kommunen får nu möjlighet att lämna sin syn på saken.

Pojken, som har Downs Syndrom, har i två år haft en assistent med sig på dagis. Föräldrarna hävdar att kommunen handplockade en assistent som behärskade teckenspråk och en speciell modell om familjen arbetar efter med pojken, och att hon har speciella kompetenser som är viktiga för pojkens utveckling och samspel med omvärlden.

Nu behöver kommunen spara och har sagt upp assistenten. En annan resursperson ska ta över arbetet med pojken istället. Men enligt föräldrarna kan den personen varken teckenspråk eller den speciella arbetsmetoden. De anser att det kommer att påverka pojken mycket negativt och oroar sig för att han inte kommer att kunna kommunicera med personalen och de andra barnen.

Skolinspektionen har begärt in ett yttrande från kommunen, där de ska ge sin syn på saken.

Familjen och Bromölla kommun ligger tidigare i tvist om pojkens daigsplacering. Familjen har anmält kommunen till det som då hette handikappsombudsmannen och numera är diskrimineringsombudsmannen för att först inte fick plats på det närmaste dagiset, där också pojkens storasyster gick. Den tvisten väntar på att avgöras i rätten.

Linnéa Mattisson
044-281573
linnéa.mattisson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".