Kristianstad

Misstänkt rånmedhjälpare nekar

Enligt åklagaren ska sextioåringen ha hjälpt dem som rånade Söderbergs Ur i centrala Kristianstad i somras med skjuts, vakthållning och bil. Själv menar han att han inte på något sätt varit inblandad i rånet, även om han just den dagen umgicks en del med de misstänkta rånarna.

Den 23 juli i år rånade två beväpnade män uraffären som ligger i centrala Kristianstad. De fick med sig klockor värda mellan 1,8 och 1,9 miljoner kronor och hotade en butiksanställd och en kund med pistol.

Båda rånarna tog sig sedan, förföljda av en polis på semester som råkat se det hela, till Domus parkeringsdäck där en bil som tillhör de åtalade sextioåringen väntade på dem.

När polismannen försökte hålla fast de ene rånaren tappade denne sin solhatt, och där har man kunnat säkra DNA-spår som har kopplats till en man som tidigare dömts för grovt rån i Lund. Han är nu häktad i sin frånvaro.

Sextioåringen är misstänkt för medhjälp till grovt rån. Enligt åklagaren ska han ha hämtat de två rånarna i Köpenhamn och kört dem till Kristianstad. Han ska ha visat dem var det var bra att parkera flyktbilen och också lånat ut sin bil och hjälpt dem att komma undan.

Han medger själv vissa delar av händelseförloppet, men dekar absolut till att han ska ha känt till rånplanerna.

Åklagarens bevisning består till stor del av hoppusslade bilder från övervakningskameror och av samtal som ringts och tagits emot av sextioåringens telefon.

Under rättegången ändrade mannen uppgifter som han kommit med i tidigare förhör. Själv sa han att han hade svårt att komma ihåg eftersom han drack stora mängder sprit de dagarna.

Åklagaren å sin sida menar att mannen ändrade sin historia allt eftersom nya bevis lades fram.

Linnéa Mattisson
linnéa.mattisson@sr.se
044-281573

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".