Helsingborg

Skuldsatt rederi i förhandling

På tisdagsförmiddagen inledde färjerederiet ACE-link ett möte med fackliga företrädare i Helsingborg och Helsingör. Risken för varsel av stora delar av personalen är överhängande. Rederiet har stora skulder.

Om precis en vecka ska över hundra företag, allt från små laxrökerier och bagerier till stora elbolag avgöra om rederiet ACE-link ska få fortsätta segla ytterligare tre månader. Förra fredagen fick kreditorerna beskedet från tillförordnade vdn Mogens Worre Söresen att man ställer in betalningarna.

Sen dess har ryktena gått bland personalen och på tisdagsförmiddagen satte sig facken med arbetsgivarna i förhandling. Det tycks klart att det gäller eventuella varsel. Rederiet har under senaste året gjort sig av med många anställda.

Om en vecka, den fjärde oktober är det upp till de över hundra kreditorerna att bestämma sig i rätten i Helsingör om man kan lita på att norske ägaren Axel Camillo Eitzen ska skjuta till mer kapital till det lilla öresundsrederiet.

Det har skett tidigare och färjorna Siluna och Siletta har kunnat segla vidare.

Men de stora skulderna ligger just till ägarens egna bolag. Enligt Helsingörs dagblad är summan som kreditorerna ska bekymra sig om omkring tio miljoner kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".