Den 19-åriga kvinnan sköts till döds på gården. Arkiv: Lars Angantyr/SR Kristianstad
Sjöbo

Mordmisstänkt pojke i rätten

På tisdagen inleddes rättegången i Ystads tingsrätt mot den 15-årige pojke som misstänkts ha skjutit ihjäl sin 19-åriga syster i Vollsjö, utanför Sjöbo i början av augusti.

Större delen av pojkens familj finns på plats och salen är näst intill fullsatt när rättegången drar i gång.

Kammaråklagaren Bengt Åsbäck inleder rättegången med att berätta om svårigheterna i utredningen. Han tar upp problemet att söka efter spår i en miljö där den misstänkta gärningsmannen normalt befinner sig.

Knappt en timme in i förhandlingen visas en bildspel med bland annat bilder på offrets kropp där hon hittades. Pojken gömmer ansiktet i händerna och när bilden legat på ett par minuter ifrågasätter försvarsadvokaten om det är nödvänligt att visa bilden så länge.

Åklagaren redovisar sedan ett antal indicier som han menar talar mot pojken. Det handlar till exempel om blodiga handdukar och fingeravtryck.

När pojkens försvarsadvokat Jörgen Malmunger sen får ordet kritiserar han förundersökningen och säger att den har flera brister. Bland annat genom att pojkens kläder har beslagtagits men inte kläder från resten av familjemedlemmarna. Han säger att det skulle kunna finnas andra tänkbara gärningsmän inom familjen.

Pojken nekar fortfarande till anklagelserna. Men enligt hans försvarsadvokat Jörgen Malmunger kan pojken inte förklara indicierna som talar mot honom.

– Han lämnar ingen annan förklaring än att han inte har gjort det här, säger Jörgen Malmunger.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".