Tomelilla

Kommunalråd får inte dubbel lön

Det blir inte dubbla löner för Tomelillas före detta kommunalråd Kristina Jönsson (M). Jönsson sa nyligen upp sig i Tomelilla sedan hon blivit erbjuden jobbet som kommunalråd i grannkommunen Ystad.

När Kristina Jönsson slutade i Tomelilla såg de ut som att hon skulle få behålla sin lön från Tomelilla samtidigt som hon fick full kommunalrådslön i Ystad. Den dubbla lönen skulle betalas ut under sex månader.

Det väckte en hel del kritik på sina håll och ledde till en lokal debatt om girighet. Flera partier uttalade sig och ville avskaffa de nuvarande avgångsreglerna så att liknande kontrakt inte skulle kunna skrivas i framtiden.

Även Kristinas Jönssons efterträdare, partikollegan Margith Svensson (M) utryckte kritik och menade att det inte alltid är så klokt att göra allt som man formellt sett har rätt till.

Men när tjänstemän på Tomelilla kommun synande papperna lite närmare visade det sig att Kristina Jönssons anställningskontrakt var mycket modernare än man först hade trott. Det fanns en klausul om att avgångslönen ska räknas av mot nya inkomster.

I praktiken behöver Tomelilla kommunen därmed bara punga ut med runt en tiondel av de närmare 300 000 kronor som man hade befarat att kommunalrådets avgångslön skulle kosta.

Marie Sandgren
marie.sandgren@sr.se
0414-146 55

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista