Malmö-Lund

S-utspel stoppar inte sammanslagning

Majoriteten i Region Skåne tar inte någon hänsyn till att socialdemokraterna i regionen hotar att riva upp sammanslagningen av universitetssjukhusen i Malmö och Lund, om de vinner valet nästa år.

– Jag tycker att det är beklagligt, men det är ju bra att de meddelar det i tid. Vi har haft överläggningar med socialdemokratin, men deras bevekelsegrunder för att inte var med imponerar inte på oss, säger Jerker Swanstein (M), regionstyrelsens ordförande.

Måndagens besked om att de två universitetssjukhusen i Skåne ska bli ett togs inte väl emot av oppositionen i Region Skåne. Det socialdemokratiska regionrådet Uno Aldegren berättade på torsdagsmorgonen att beslutet troligen rivs upp, om de vinner valet nästa år.

– För närvarande är det vår ståndpunkt att vi ska göra det, säger Uno Aldegren (S), andre vice ordförande i regionstyrelsen.

Han är besviken på att femklövern beslutar om en så stor organisationsförändring utan att ha politisk enighet. Det gör nu alltså att sammanslagningen av sjukhusen riskerar att sjösättas, för att några månader senare brytas upp, om det blir ett mandatskifte. Men regionstyrelsens ordförande Jerker Swanstein säger att de försökt diskutera med socialdemokraterna.

– Vi tycker att det är bra om vi är överens, men det finns en gräns. Det här är ett ärende som vi är övertygade om är riktigt, så då går vi vidare trots att socialdemokraterna inte vill vara med, säger Jerker Swanstein (M).

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista