Österlen

”Österlen lyser” fyller fem år

I dag startar Österlen lyser.  Det innebär ljuskonst och aktiviteter på temat ljus hela helgen i sydost. Detta gräsrotsarrangemang där den enskildes ljuslykta på trappen är lika viktig som konstnärens ljusinstallation fyller fem år. Och arrangemanget växer så det knakar.

- Det har växt från runt 20 byar till minst 40 byar som är med i år, säger Frida Jönsson, som är en av de aktiva i föreningen Österlen lyser.

Ända sedan starten för fem år sedan har evenemanget byggt på enskilda initiativ. Föreningen ägnar sig framförallt åt att samordna och marknadsföra det alla andra genomför. Ett gräsrotsarrangemang kan man kanske säga
- Det är företag, föreningar, privatpersoner och konstnärer som vill göra något.

I Ravlunda kan man se ljusinstallationer och videoprojektioner i järnvägsparken, i Komstad är det utställning med kristallkronor i glittrande återvinningsmaterial, i Löderup är det ljusbalett och i Brösarp show med islandshästar.

Det mesta händer i morgon kväll men en del börjar redan i dag. Nytt för i år är att Ystad har anslutit sig till Österlen lyser. Men det finns fler nyheter.
- Vi kommer att utse årets by som får anordna invigningen nästa år, berättar Frida Jönsson.

Invigningen är rum i Smedstorp i år. Där kan man bland annat få se klotet som kallas Österlens mittpunkt lyfta och sväva upp i luften som en lysande boll.

Mellan Smedstorp och förra årets invigningsby Brösarp så förs en fackla springande av stafettlöpare i mörkret i kväll. Väl framme ska facklan tända ett ljusträd i smide, i bästa OS-stil 

Marie Sandgren
marie.sandgren@sr.se
0414-146 55

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista