Kristianstad

Samlade resurser stärker integrationen

Nu ska familjer som flyttar till Kristianstad från utlandet slippa åka runt mellan olika myndigheter. Istället ska resurserna samlas på ett ställe. Där ska de få träffa folk från integrationskontoret, skolan och svenskundervisningen.

I källaren på Vilans skola har det gjorts i ordning nya lokaler. Där kommer nyanlända familjer att få sitt första möte med det svenska samhället.

Tanken med projektet Slussen, som drivs med pengar från Migrationsverket, är att samla all information som den som invandrar till Sverige behöver på ett ställe. Under en period på mellan en och åtta veckor ska de få den information de behöver för att kunna leva i det svenska samhället.

- Det handlar om FN:s barnkonvention, hur förskola och skola fungerar, synen på demokrati, säger Eva Ericsson, som är ansvarig för Slussen. Vi har lagt upp ett program, och sen är det olika hur mycket av det som olika personer behöver.

Man kommer att göra en integrationsplan för de vuxna, och barnen kommer att träffa förskollärare och lärare som tar reda på vilken skolgång de har bakom sig innan de placeras i den förberedelseklass där de kommer att gå. Det kommer också att finnas möjlighet att få hjälp med trauman och andra psykologiska problem som familjerna kan ha med sig.

Just nu kommer många invandrare från Irak och Somalia, men det är också många som flyttar till Kristianstad från t ex Polen och andra EU-länder.

Slussen kommer att drivas som ett projekt under 2010, och Eva Ericsson hoppas att verksamheten kommer att bli så bra att de permanentas.

- Det har visat sig att introduktionen i det svenska samhället betyder väldigt mycket för familjen i framtiden. Och vi hoppas att det här gör att man får en lugn och harmonisk start i Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista