Skåne

Kritik mot att konstköp stoppas

Nu reagerar galleristerna mot förslaget att Region Skåne ska sluta köpa in konst och i stället inrätta konstnärsstipendier.
– Det är inte bra vare sig för konstnärerna eller gallerierna, anser galleriägaren Ola Gustafsson.

Enligt förslaget ska regionen göra uppehåll i två år och ersätta konstinköpen med tio stipendier på vardera 100 000 kronor.
– Man glömmer då bort förmedlarna, alltså galleristerna, och den del som gått till oss, säger Ola Gustafsson som äger Malmögalleriet Elastic och också är styrelseledamot i IKK, Institutet för konstnärer och konstförmedlare.

– Och dessutom ersätts riktiga pengar för konstnärerna med skattefria stipendier som inte syns i socialförsäkringssystemen.

Det innebär att de inte är exempelvis pensionsgrundande.

Region Skåne köper in konst för runt 1 miljon kronor om året. 30 000 konstverk äger man, det mesta är utplacerat på sjukhus och andra vårdinrättningar. Men 3 000 står kvar i lager, och därför tycker nu politikerna att konstsamlingen börjar bli väl stor. Nu vill man göra en paus på två år och sen utvärdera. 

Ola Gustafsson tycker att regionen ska fortsätta att köpa in, och har man för mycket får man väl tänka om.

– Då kanske man ska ta ett större grepp om inköpen. Inte köpa en massa små verk utan istället större verk av tio konstnärer per år.

På onsdag behandlar Region Skånes kulturnämnd förslaget.

David Richter
david.richter@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista