Tomelilla

Extrapengarna satsas på barnen

Tomelillas borgerliga majoritet satsar på fler pedagoger för de yngre barnen i budgeten för 2010. Förhoppningen är att fler pedagoger ska hjälpa fler barn att lära sig skriva, läsa och räkna med det stöd de behöver.

Det är extrapengarna från regeringen som gjort det möjligt för Tomelillaledningen gör ett par satsningar nästa år.

Andra exempel är konstgräsplan vid Kastanjeskolan, ett 40-tal kommunala sommarjobb för ungdomar, bättre gatubelysning samt mer och bättre IT i skolorna. Dessutom vill kommunledningen ta fram en energi- och klimatplan och uppmuntra till en biogasanläggning med tankställe i kommunen och överhuvudtaget öka miljötänkandet i kommunen..

Jo lite märks det nog att det är ett valår 2010. De extra pengarna från regeringen räcker till ungefär det här. Men i övrigt spår man kärva år framöver och det kan bli tuffa effektiviseringskrav på en del verksamheter. Hemtjänsten och familje- och individomsorgen för att nämna två exempel.

För även om ingen verksamhet i Tomelilla får mindre pengar 2010 jämför med 2009 kan bara det att hålla sig inom sin budgetram vara tufft nog.

- För de verksamheter där vi inte satsar direkt kommer man att få hålla sig inom de ramar man haft tidigare. Och då blir det ju frågan om effektiviseringar i stället inom ram, säger moderaten Margith Svensson som är kommunstyrelsens ordförande i Tomelilla.

Men några skatthöjningar vill hon inte se.

- Nej, Tomelilla ligger redan högt, säger hon.

Marie Sandgren

0414-146 55

marie.sandgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista