Kristianstad

SR kritiserar ansvariga för arenan

De som är ansvariga för den nya arenan i Kristianstad har gjort fel. De som drog igång bygget borde ha tagit reda på att arenan skulle stoppa Radio Kristianstads sändningar. Det säger Sveriges Radios distributionschef Claes Rundström.

– Det måste ju vara den som börjar tankeprocessen som har det med i sitt arbete att tänka på vilka intressenter som kan bli berörda. Någonstans där idén med bygget börjar borde man ha fångat det här. Det kan jag tycka, säger han.

Förra veckan upptäckte en radiomedarbetare av en slump att arenabygget i Kristianstad skulle komma i vägen för radiovågorna och tysta Radio Kristianstads sändningar om inget gjordes.

Nu har företaget Teracom, som ansvarar för att Sveriges Radios sändningar hörs ut, hittat en tillfällig lösning på problemet. På tisdagen satte man upp en 40 meter hög mast vid radiohuset som ser till att radiovågorna ifrån studiorna når över hela bygget.

Det handlar om en länk till en annan hög punkt i Kristianstad där signalen sedan skickas vidare till Hörbymasten och vidare ut över Skåne. Nu ska det låta precis som vanligt för lyssnarna.
– Lastbilen med masten kommer att stå kvar ett par veckor tills vi har hittat en annan lösning med länken, berättar Håkan Börjesson på Teracom.

Enligt Claes Rundström är det inte Sveriges Radio eller Teracom som gjort fel i det här fallet, utan ansvariga för bygget borde ha kontaktat företagen och frågat om eventuella problem som skulle kunna uppstå.

– Inte kan vi sitta på våra kammare och gissa om det kommer nya byggnationer. Får man bygga så här konsekvensoberoende? Det tror inte jag, säger han.

Abigail Sykes
044-28 15 75
abigail.sykes@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista