hässleholm

Bertil från Äljalt gör filmkarriär

Varuhuset Gekås i Ullared är högaktuellt i och med att TV 5 startade sin serie om shoppingfenomenet i går. I skuggan av den stora TV-kanalens satsning har ännu en Ullaredsfilm nyligen haft premiär. En film gjord av två unga helsingborgare med lågbudget och spontanitet.

Huvudperson är 76-årige Bertil Nilsson från den lilla byn Äljalt mellan Örkelljunga och Hässleholm, och filmen handlar om en resa som han gör till Ullared.

Bertil har fått mycket uppmärksamhet sen videofilmen började spridas i trakten där han bor.
– I en sån här liten by som Äljalt blir det lite av en revolution, säger han. Jag tycker inte det är så bra egentligen, men folk kallar mig för filmstjärnan i Äljalt.

Bertil, Gekås tur & retur - en roadmovie. Det är titeln på videon som Helsingborgskillarna Daniel Ingsten och Jonas Svensson just gjort klar. De har ett gemensamt företag som sålde varor till Ullared. Samtidigt drömde de om att göra en film. Så det ena gav det andra.
– Vi bestämde oss för att göra en film om Ullared eftersom det blivit ett fenomen som lockar stora delar av Sveriges befolkning, säger Daniel Ingsten.

Att Bertil Nilsson, som till vardags är pensionerad busschaufför, blev huvudperson är kanske inte så konstigt. Han är nämligen morfar till filmaren Jonas Svensson.

Bertil tvekade aldrig när han fick frågan om han ville bli filmstjärna på gamla dar.
– Nej jag funderade aldrig på det, säger han. Saker som man aldrig har gjort tidigare det är ju spännande. Det finns alltid något nytt att lära.

Bosse Johansson
bo.johansson@sr.se
040-6665605

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista