kristianstad

"SR borde upptäckt problemet"

Representanter för Kristianstad kommun säger att det gick rätt till när detaljplanen för arenabygget behandlades. Ansvariga för arenan har fått kritik av Sveriges Radios distributionschef efter att Radio Kristianstads sändningar höll på att stoppas av bygget.

Men planeringsarkitekt Caroline Lindén berättar att kommunen informerat alla i det berörda området, då även Sveriges Radio, och därmed var det upp till radion att upptäcka att huset skulle komma i vägen för radiovågorna, menar hon.

- Vi har ju visat vad som är på gång och också alla kontaktvägar dit man kan vända sig och framföra sina synpunkter, så då är det upp till var och en att känna att "jag har någonting jag vill framföra".

Hur tycker du att informationen har varit till Sveriges Radio? Har den varit tillräcklig för att Sveriges Radio skulle kunnat agera och upptäcka det här problemet?

- Ja, det tycker jag. Det har gått ut väldigt mycket information så det är ju ingen som inte har känt till det och vart man skulle vända sig med sina synpunkter.

En fyrtio meter hög mast har nu satts upp intill radion som en tillfällig lösning så att sändningarna inte ska stoppas. Men frågan är vem som borde ha upptäckt problemet från början.

Jenny Sandgren, kanalchef på P4 Kristianstad, vill betona att det är Terracom som ansvarar för utsändningen av kanalens program.

- När kommunen informerade oss om arenabygget handlade det mest om hur bygget påverkade vår direkta arbetsmiljö, eftersom det sker väldigt nära vår arbetsplats. Vi räknar med att Terracom har koll på utsändningarna, eftersom det är en tjänst vi har köpt av dem, säger hon.  

Förra veckan upptäckte en medarbetare på Radio Kristianstad av en slump att arenan skulle bli så hög att den skulle komma mitt i vägen för sändningarna från radiohuset.

Även Kristianstad kommuns informationschef Eva Mårtensson säger till nyheterna att kommunen har gjort tillräckligt för att informera om bygget, och att det var upp till Sveriges Radio att reagera på att arenan kunde skapa problem med sändningarna.

Abigail Sykes
abigail.sykes@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista