kristianstad

Byggbolag stämmer kommunen

Kristianstads kommun krävs på 40 miljoner kronor av Byggnads Aktiebolaget Bröderna Persson på grund av arenabygget på söder i Kristianstad. Bygget har nämligen gjort företagets fastigheter olönsamma.

Fastighetsföretaget skriver i sitt yrkande att man haft långtgående planer på att modernisera sina fastigheter i södra Kristianstad. Men när de diskuterade planerna med kommunen fick de veta att detaljplanen skulle förändras eftersom det fanns planer på en ny idrottsarena och att kommunen eventuellt var intresserad av att köpa ut Bröderna Persson.

Och de här planerna på att kommunen skulle köpa fastigheterna gjorde att Bröderna Persson inte protesterade mot detaljplanen.

Köpplanerna har inte blivit verklighet, och i den nya detaljplanen har småindustrier rätt att vara kvar i området som längst till 2018. Då ska där bli parkeringsplats och idrottsområde.

Byggnads AB Bröderna Persson skriver också att man fått besked från kommunen om att inga bygglov eller förändringar av verksamheten i fastigheterna kommer att godkännas.

Enligt fastighetsföretaget gör det att man har svårt att hitta hyresgäster om man inte kan tillmötesgå önskemål om ombyggnader. De flesta vill också ha lokaler som de kan använda i mer än åtta år.

Enligt Bröderna Persson har fastigheterna som en direkt och omedelbar följd av detaljplanen blivit så onyttiga för dem att de bör inlösas av kommunen. Och priset är alltså 40 miljoner kronor.

Kommunens informationschef Eva Mårtensson säger till Radio Kristianstad att man i morgon ska diskutera stämningen i kommunen.

- Vi är mycket positiva till arenan och utvecklingen i Kristianstad, säger Peter Thulin, som är vd för Byggnads AB Bröderna Persson. Men vi är tvungna att göra något för att inte förlora för mycket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista