ÖSTERLEN

Lättare busspendla i sydost

Från och med årsskiftet blir det lättare att ta sig till och från Österlen med buss.

Skåneexpressenlinjerna på Österlen kommer att gå både oftare och i flera fall också tidigare på morgnarna.

Linjerna som berörs är Skåneexpressen 3 mellan Simrishamn och Kristianstad, 4:an mellan Ystad-Tomelilla och Kristianstad och 5:an mellan Simrishamn, Tomelilla och Lund. De kommer alla att gå oftare

Några av dem får också tidigare turer.

- Det kommer en rad positiva nyheter, berättar Birte Sandberg som är vice ordförande i Skånetrafiken.

Om jag åker från Tomelilla idag har det tagit en och halv timme och det kan ju aldrig konkurrera med bilen som tar 50 minuter. Men nu kommer det att gå på en timme från Tomelilla så det kommer att lösa sig att sätta sig på bussen,: Det kommer att bli bra att pendla.

Det beror bland annat på att busstationen i Brösarp flyttats ut till riksväg 19, att flera hållplatser dragits in och att de inte går över Åhus som i dag.

Alltihop är led i Skånetrafikens vision att dubblera resandet med kollektivtrafiken och att alla Skånetrafiken resor ska vara med fossilfria drivmedel. I dag är 60% av resorna Skånetrafiken fossilfria.

Nina Nilsson går i trean på gymnasiet i Ystad och pendlar varje dag från Tomelilla.

- När man slutar redan vi tolv måste man vänta till två och det känns jätteonödigt. Tänk att bara komma hem då, det hade varit jätteskönt, säger hon.

Marie Sandgren

0414-146 55

marie.sandgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista